Winter is coming

Winter is COMING!

De temperaturen beginnen te dalen, de dagen worden korter en de nachten langer en kouder.

Wat heeft dit voor impact op uw vijver en koi. Izumo koi voer omschrijft in een artikel reeks van 3 delen waar u rekening mee dient te houden.

  • Deel 1: Controleer uw koi en gebruik het juiste voer
  • Deel 2: Maak uw vijver winter klaar en blijf verversen
  • Deel 3: Bewaar rust en kalmte, blijf verversen en belast uw filter niet te veel

Controleer uw koi en gebruik het juiste voer

Omdat we momenteel nog in de temperatuur range zitten waar we indien nodig nog kunnen behandelen is het belangrijk om uw koi te controleren op parasieten. Het is van groot belang dat uw koi gezond en “parasietvrij” de winter in gaan. Juist in deze periode lopen we met onze koi meer risico dan normaal. De verschillen in temperatuur zijn momenteel veel groter dan normaal. Vooral de schommelingen tussen dag en nacht kunnen nu de nachtvorst op komst is erg groot zijn. Zoals u weet vinden onze koi vooral deze schommelingen niet fijn. Door het dalen van de omgevingstemperatuur zal uiteraard, wanneer u niet verwarmt, ook de watertemperatuur zakken en de activiteit van uw filterbacteriën wordt ook minder. Koi voer voor lagere temperatuur - izumo

Stap over op het voer dat bij de water temperatuur past

Zodra de temperatuur structureel onder de 14 graden Celsius zakt is het verstandig om over te stappen op een lichter verteerbaar voer. Dit kan een tussen vorm zijn zoals een All Season voer of u kunt er ook voor kiezen om direct over te gaan naar een wintervoer. Deze voersoorten zullen de spijsvertering van uw koi minder belasten en eventueel een boost geven door de toevoeging van bepaalde stoffen. Juist omdat de weerstand van de koi straks omlaag gaat is het belangrijk om de koi nu in topconditie te krijgen, voor zover zij dat niet al zijn natuurlijk.

Het is van belang om juist nu uw waterwaardes goed te controleren omdat zoals gezegd de bacteriën in uw filter ook minder actief worden. U gaat de hoeveelheid voer uiteraard ook geleidelijk aan wat afbouwen.

Controleer uw koi, nu het nog makkelijk kan

Wanneer u niet in staat bent om zelf uw koi te vangen, af te strijken en het afstrijkje te controleren op parasieten vraag dan een ervaren koi hobbyist om u te helpen. Uiteraard kunt u ook een vijver APK laten doen door Koi Kiyoubai of uw eigen dealer. Ook zijn er diverse adviesdiensten die u hierbij kunnen helpen. Denk maar aan de Koi Vijver Adviesdienst en Adviesgroep Koi en Vijver.

De blaadjes vallen van de bomen

Zorg ervoor dat juist in deze periode uw filter optimaal draait. Ook de verversingen blijven van groot belang want uw koi blijven de waterkwaliteit ook als zij minder voer krijgen belasten. In de herfst is het van groot belang om al het mechanische vuil dat van buitenaf in uw vijver komt snel te verwijderen. Zet eventueel de flow van uw skimmer wat hoger als er veel bladeren in de vijver vallen en als u een zeef heeft schept u deze wat vaker leeg.

Mocht u een trommelfilter hebben controleer dan dagelijks of er geen bladeren ophopen in de vuilgoot en indien nodig verwijder dan de bladeren. Span eventueel een net over de vijver om het invallende bladeren op te vangen.
Organisch afval dat eventueel in de vijver of elders in uw systeem in het water blijft liggen kan zorgen voor slechte bacteriën en de waterkwaliteit verslechteren. Wanneer u een plantenfilter heeft snoeit u alle planten zover mogelijk terug. Het beste is om het plantenfilter tijdens de winter zelfs geheel kort te sluiten.

Wij hebben hierboven diverse adviezen gegeven. Welke daarvan past u al toe?

  • Maakt u aan het eind van het “warme” seizoen een controle afstrijkje?
  • Meet u uw waterwaardes regelmatig en ook in de winterperiode?
  • Stapt u over naar een lichter verteerbaar All Season voer?

Tot volgende week wanneer we in deel twee het volledige winterklaar maken van uw vijver bespreken!

Izumo All Season voer is te bestellen via onze webwinkel.