Winter is COMING! part 2

De temperaturen beginnen te dalen, de dagen worden korter en de nachten langer en kouder.

Wat heeft dit voor impact op uw vijver en koi. Izumo koi voer omschrijft in een artikel reeks van 3 delen waar u rekening mee dient te houden.

Als het goed is heeft u deel 1 uit deze serie al gelezen, zo niet dan kunt u hier klikken.

Maak uw vijver winterklaar

In deel twee gaan we dieper in op het aan te passen voerbeleid en de flow in uw vijver. Het is belangrijk om minder veel en minder vaak te gaan voeren omdat de bacteriën in uw filter steeds minder actief worden en dit mogelijk risico’s met betrekking tot de waterwaardes met zich mee kan brengen. Ook is het zo dat de koi met de dalende temperaturen minder actief zijn hierdoor hebben zij een lager energie verbruik en dus minder voedsel behoefte. Ook is het zo dat de koi bij de lagere temperaturen steeds meer moeite zal hebben met het optimaal verteren van het voedsel. Het is dus een verspilling van voer en geld als u veel blijft voeren.

Ook is het zaak om de koi zoveel mogelijk met rust te laten. Ook als ze wat meer in rust gaan als de temperaturen straks echt laag worden. Wanneer de water temperatuur structureel onder de 6 graden komt stopt u gewoon helemaal met voeren. Een in de zomer goed gevoede koi kan probleemloos 5 maanden zonder eten dus stoppen van december tot begin maart is geen enkel probleem. Laat uw vissen tijdens de voerstop zoveel mogelijk met rust. Probeer stress te voorkomen.

Afdekken is eigenlijk een must

Wij gaan er vanuit dat uw vijver inmiddels afgedekt is en dat u wel rekening heeft gehouden met een ventilatie mogelijkheid. Als u hermetisch afdekt zouden er schadelijke gassen onder de kap kunnen blijven hangen. Zorg er bij het overkappen voor dat u eenvoudig onder de kap kunt kijken om toch regelmatig even uw koi visueel te controleren. Tevens blijft u gewoon verversen alleen kunt u de hoeveelheid en frequentie mogelijk iets verlagen. Bijvoorbeeld in plaats van 20% per week gaat u naar 10% per week. Om te controleren of u voldoende ververst blijft u uiteraard uw waterwaardes meten.

Stroming (flow) verminderen

Het is ook nog een optie om in de winterperiode de flow te verminderen. Uw filter hoeft minder hard te werken want u voert minder en uw koi zijn minder actief dus kan de “turn over” van uw vijver ook omlaag. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het zinkende voer dat u mogelijk nu geeft minder snel in de richting van de bodemdrain gaat. Het kan sowieso verstandig zijn als uw installatie dit toestaat om de flow over de bodem te verlagen. Dit heeft ook nog eens als voordeel dat uw energieverbruik nog wat verder omlaag gaat. Ook de hoeveelheid lucht die u toevoegt aan uw vijver kan omlaag. Deels omdat koud water veel meer zuurstof bevat en deels omdat uw koi minder actief zijn en dus minder behoefte hebben. Uw filter blijft u uiteraard wel beluchten, maar de beluchte bodemdrain kunt u gerust uitzetten.

Wellicht ten overvloede maar we benadrukken het toch nog even: Zet uw filter NOOIT uit!

Zoals wij eerder al schreven de koi blijven ook als ze niet of nauwelijks eten afvalstoffen produceren. De bacterie activiteit wordt wel minder maar blijft aanwezig. Een verantwoord verlagen van de flow en eerder genoemde zaken zorgt ervoor dat uw filter in het voorjaar sneller en stabieler opstart. Laat de temperatuur nooit onder de 4 graden komen. Mocht het zo koud worden dat de temperatuur mogelijk te laag wordt ga dan bijvoorbeeld zachtjes continue verversen om de temperatuur licht te verhogen. Uiteraard blijft u ook gewoon het filteronderhoud uitvoeren en uw bodemdrains spoelen. Zeker als u de flow verlaagt heeft is het belangrijk om, bijvoorbeeld voor het verversen de drains even goed te spoelen. Een eventueel aanwezige waterval zet u uiteraard uit.

Wij hebben hierboven diverse adviezen gegeven. Welke daarvan past u al toe?

  • Schakelt u bijtijds over op lichter verteerbaar voer en stopt u met voeren bij een te lage temperatuur?
  • Dekt u uw vijver af?
  • Verlaagt u de flow en hoeveelheid beluchting?

Heeft u nog geen Winter- of All Season voer op voorraad? Bestel dan nu via deze link

Koi voer voor lagere temperatuur - izumo