Izumo – Omosako Shiro Challenge

Ga jij mee doen met deze challenge?

Toen wij besloten om in november 2018 op zoek naar kwalitieits koi in Japan te gaan, wisten we meteen zeker, Omosako mocht niet ontbreken. Omosako is dè specialist op het gebied van Shiro Utsuri en Maurice is een groot fan van Shiro’s en dus ook van Omosako. Sterker nog Maurice won ooit de Grand Champion Award op de Young Holland Koi show met een Shiro uit een Omosako bloedlijn. Met deze Shiro won hij ook tijdens Koi Show Goes de best in Variety Award.

Op bezoek bij Omosako San

Toen we in Japan het terrein van de farm opliepen en verwelkomt werden door Omosako San gingen zijn oogjes meteen glimmen! Hij had namelijk het logo op de rug van de jas van Maurice gezien. Het Izumo etiket waar een prachtige Shiro op staat. Deze shiro is uiteraard van Omosako, het leukste hieraan is misschien nog wel dat Omosako San zich de shiro goed herinnerde. Hij vertelde ons tijdens de lunch het volgende verhaal over deze tancho… TANCHO? Jawel Tancho! Formeel gezien een Tancho Showa zelfs.

De koi werd geselecteerd als relatief kleine koi met veel potentie en mocht doorgroeien op de farm. De potentie bleek dermate groot dat de Tancho Showa ingezet werd op een show en hier een major award pakte. Het jaar erna gebeurde hetzelfde maar uiteraard in een grotere size. Hierna ging het in theorie wat minder met de koi, de Tancho spot bleek te vervagen. En in minder dan een jaar verdween deze zelfs geheel. Maar niet getreurd want er bleef nu een fenomenale Shiro over, dermate fenomenaal dat deze als Shiro ook de hoogste prijs in haar size wist te pakken.

Dat is toch wel ernstig bijzonder, hoeveel koi zullen er op drie shows drie prijzen gepakt hebben in twee verschillende variëteiten?

Omdat zowel Maurice als Omosako San erg trots zijn en waren op dit feit en deze keuze werd er een idee geboren. We starten een Shiro Challenge. Het idee kreeg vrij rap vorm en de Shiro’s werden door Omosako San zelf voor ons geselecteerd. Maar liefst 13 top Shiro’s komen naar Nederland. Hiervan zullen er 11 verkocht worden en in de opgroei blijven bij Izumo. We willen hier graag een wedstrijd element aan koppelen.


Hoe werkt het wedstrijd element?

Begin Augustus zullen de koi beoordeeld worden op basis van toekomst perspectief door Omosako San. (op basis van foto’s en filmpjes). De beste koi krijgt 12 punten, de minst goede koi krijgt er dan 1. Vervolgens zullen de koi ook nog beoordeeld worden op de kwaliteit van het moment. Dit zal eind augustus, tijdens de afhaaldag, gebeuren door één of twee ZNA Juryleden. Tenslotte vragen we Frank van Sluijs van Vis en Vijverland, die erbij was bij de selecties om deze Shiro te beoordelen op ontwikkeling en toekomst perspectief. KoiQuestion heeft ook de live video van het selecteren van de Shiro uitgezonden via Facebook. Ook hiervoor worden dezelfde punten toegekend. Tenslotte mogen de deelnemers ook allemaal de koi beoordelen en klasseren. Om er voor zorg te dragen dat het geheel eerlijk verloopt zullen we de mening van Omosako San en de juryleden drie keer zo zwaar laten tellen als die van de deelnemers.

Wat kun je winnen?

De eigenaar van de beste Shiro krijgt het aankoop bedrag van de Shiro uitgekeerd in Izumo Koi Voer naar keuze. De nummer twee krijgt 50% van het aankoop bedrag en de nummer drie krijgt 9,5 kilo Izumo Koi Voer naar keuze.

Gezellig en leerzame evaluatie moment

Uiteraard gaan we zorgen voor een tussentijds evaluatie moment waarbij alle deelnemers onder het genot van een hapje en een drankje de Shiro’s kunnen bewonderen en tussentijds beoordelen.

Hoe kunnen jullie de koi uitkiezen?

Selecteren geschiedt op basis van loting. We zullen wel het kiezen van de lootjes op basis van inschrijving doen. Dus wie als eerste inschrijft mag als eerste een lootje kiezen. Wij hebben voor deze constructie gekozen omdat het hier Koi betreft met een patroon en dus lijkt loting ons het meest eerlijk. Let op, op is op! Er zijn slechts 11 van deze schitterende Shiro’s te koop.

De aanschafprijs van deze persoonlijk door Omosako San geselecteerde koi bedraagt € 295,00. Alle koi zijn nu reeds tussen de 29 en 40 centimeter, vanzelfsprekend hebben alle Shiro’s een officieel Omosako certificaat.

Stuur ons een berichtje via Facebook of een e-mail wanneer je deel wilt nemen.