Het voorjaar klopt aan de deur, start je seizoen verantwoord!

De winter zit er op, het voorjaar komt er aan!

Langzaam maar zeker beginnen de temperaturen weer te stijgen, de dagen worden weer langer en langzamerhand worden de nachten ook weer wat warmer.

Je zult ongetwijfeld merken dat je koi ook actiever worden, meer zwemmen en dus meer energie gebruiken. We kunnen dus voorzichtig weer een beetje aan voeren gaan denken. Ondanks het feit dat je koi zullen “bedelen” om korrels raden wij je aan om er nog niet te veel aan toe te geven. Het metabolisme van je koi is nog in de opstartfase gun je koi de tijd. De koi hobby is sowieso een hobby waar je geduld voor nodig hebt.

Niet overhaasten, gun je koi en je filter de tijd

Izumo All Season koi voerDe temperatuur van het vijver water zal het inmiddels wel toe laten om geleidelijk te beginnen met voeren. Heb je nog wintervoer over dat je op de juiste wijze bewaard hebt? Begin hier dan mee. Hele kleine beetjes per dag en bouw de hoeveelheid heel geleidelijk op. Net zoals het belangrijk is om de  spijsvertering van je koi weer op te starten moet ook je filter weer deels opstarten.

De bacterie cultuur die je vorig seizoen zo zorgvuldig opgebouwd hebt is bij wijze van spreke in de winterperiode in een soort winterslaap gegaan. De bacterie activiteit neemt af wanneer het water kouder en kouder wordt. Nu is zoals gezegd het moment daar dat de bacteriën ook weer actiever worden. Om er voor te zorgen dat je waterkwaliteit goed blijft moet je niet te abrupt opstarten. De weg van de geleidelijkheid is de enige juiste.

Als je de kap er al af hebt of beter nog als de kap er nog op ligt maar je opent deze overdag dan kun je ook meteen je koi weer beter en makkelijker visueel controleren. Ook is dit het moment om je standaard vijver management weer heel consequent op te pakken. Spoel je filters, ververs wat extra water en ga je waterwaardes weer regelmatig meten. Zeker als je koi actiever worden en weer wat eten komen er meer afvalstoffen in het water die het filter weer af moet breken. Meten is weten, onthou dat heel goed.

Kies het juiste voer voor het juiste seizoen

Izumo heeft diverse soorten voeren voor diverse seizoenen. In deze prille fase van het seizoen adviseren wij je om nog even door te voeren met wintervoer of als dat al op is om langzaam te gaan beginnen met Izzumo All Season voer. Het voer kun je eenvoudig via onze webwinkel bestellen.

Gedragen je koi zich normaal?

Kijk ook weer goed naar je vissen vertonen ze structureel afwijkend gedrag zoals schuren, flitsen en of hangerig gedrag? Meet dan voor de zekerheid nogmaals je waterwaardes. Is je testsetje nog goed qua houdbaarheidsdatum? Sommige testsetjes verlopen sneller dan je denkt. Als je het zelf kan maak dan een afstrijkje van één of meerdere koi. Juist in deze opstartfase loop je ook qua parasieten een verhoogd risico.

Kun je zelf nog geen afstrijkje maken?
Maak dan een afspraak voor een vijver APK of laat een van de bekende adviesdiensten langskomen.