Het grote moment aangebroken, op naar Yoshikigoi Farm

Koi-Kiyoubai voor het eerst op koi trek naar de Farm van Yoshikigoi in Polen. Er gingen maar liefst  11 koi fanaten met ons mee. Deze koi kichi waren allemaal erg enthousiast over het feit dat zij de kans kregen om  het afslepen van een mudpond van dichtbij mee te maken. Sterker nog we hadden met Jos Aben geregeld dat ze mee mochten helpen, een waadpak aan en het water in, probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen in Japan.

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is werd er niet gevlogen maar reden wij met twee busjes richting Polen. De belangrijkste reden hiervoor was het feit dat je dan je eigen planning kunt maken en je de beschikbare tijd in het weekend zo optimaal mogelijk kunt benutten. Dus vertrokken we in twee luxe busjes met in totaal de genoemde elf personen in de nacht van vrijdag op zaterdag om 00:00 uur richting het oosten.

Zaterdagochtend rond 10:30 uur reden we de farm op. Onze gasten waren al er verbaasd over hoe ver het nog rijden was naar het paleis nadat we door de poort waren. Na kort kennis gemaakt te hebben met Jos hebben we onze relaties eerst een rondleiding over de farm gegeven. Hiermee kregen zij een indruk over de overweldigende afmetingen van deze farm.

Yoshikigoi Farm is niet voor niets de derde koi farm ter wereld qua omvang.

Na de rondleiding was het tijd voor een stevige lunch en vrij kort na de lunch vertrokken we samen Jos naar de koihuizen, de opgroei faciliteiten.  Jos vertelde zoals altijd gepassioneerd en honderduit over het ontstaan van de farm, zijn speurtocht naar de perfecte koi, toekomst verwachting, het welzijn van koi en alles wat daar tussen in valt. Geloof ons maar wanneer we zeggen dat Jos een groot leraar is, wanneer hij kennis over kan dragen dan gaan zijn ogen glinsteren en verteld hij honderd uit.

’s Avonds werd er een overheerlijk Pools diner geserveerd, waarin zoals altijd in Polen het vlees nadrukkelijk aanwezig was en na het eten werden er nog een “paar” drankjes naar binnen gegoten genoten. Niet al te laat (voor het geval de dames thuis mee lezen) zocht iedereen zijn gespreide bedje op. Sommigen gingen toch wel enigzins gespannen slapen.

De grote dag van het afslepen van 1 van de meer dan 44 mudponds.

Het ontbijt werd eigenlijk maar een beetje afgeraffeld zo graag wilde iedereen naar buiten en aan de slag. Rond half tien was het zo ver, de waadpakken gingen aan en we liepen naar de mudpond. Merv en zijn Poolse collega hadden al de nodige voorbereidingen getroffen en met behulp van ons “team” werd het net door de mudpond gesleept, de spanning steeg… Want wat zou er straks te voorschijn gaan komen. Het net werd kleiner en kleiner en tenslotte vastgezet. De vrijwilligers om het water in te gaan stonden te popelen. Zij mochten de koi “handelen” sommigen oefenden nog even met een “imaginary” koi. Anderen begonnen een beetje onwennig maar al snel werden de koi als door ervaren vakmensen geselecteerd en verplaatst.  De ene na de andere fraaie Nisai werd boven water getild en getransporteerd naar de op de kant gereed staande bowls. Er zaten een behoorlijk aantal koi in de pond, de ene nog fraaier dan de andere. Er werden door de mee gereisde klanten dan ook meer dan leuke koi geselecteerd om mee naar Nederland te nemen.

Zoals te verwachten zaten er ook een paar koi in de mudpond die een beetje van de “buitencategorie” waren. Bij het afslepen van een mudpond blijven er wel eens één of zelfs meerdere koi achter die dan van een veel hogere kwaliteit blijken te zijn dan het gemiddelde. Logisch dat deze dan ook in een hogere prijsklasse vallen. Voor sommige klanten liggen deze koi dan net buiten bereik maar des te leuker is het natuurlijk als JIJ wel net die ene prachtige Sanke met sneeuwwit Shiroji en inktzwart Sumi van ruim 60 cm uit het water hebt mogen tillen.

 

Op het eind van de middag hebben wij samen met Jos nog wat koi in de koihuizen gebowld omdat we wat zoekopdrachten hadden en ’s avonds was het wederom genieten van heerlijk avondmaal. Om er voor te zorgen dat onze gasten nog een beetje van de Pinksteren konden genieten met hun gezinnen maakten we ons 02.00 uur klaar voor de terugreis naar Nederland. Die ook weer vlekkeloos verliep, al was het wel erg stilletjes in de busjes. Mudponds afslepen en over koi babbelen is blijkbaar vermoeiender dan het lijkt…

Binnenkort gaan we weer! Wie gaat er mee?

Een foto overzichtje: vanaf de eerste zonnestralen van een mooie mudpond dag tot één van de meest fraaie koi die er uit kwam. De unieke koi van de laatste foto is overigens nog te koop!