Filter upgrade bij zwemvijver

Het zijn niet alleen koi vijvers waar wij ons mee bezig houden. Ook gewone vijvers en zwemvijvers krijgen onze aandacht. Toen wij enige tijd geleden een aanvraag kregen vanuit het Westland om een filteraanpassing uit te voeren aan een zwemvijver sprongen we “spreekwoordelijk” meteen in de auto om een kijkje te nemen.

Het betrof hier een langwerpige vij smalle vijver met een hele boel shibunkin’s, sarasa’s en een tweetal koi. De eigenaar verzekerde ons dat het aantal koi nooit boven de vier zou komen maar dat er ’s zomers wel regelmatig een viertal kinderen in zou komen te zwemmen.

Gebruiksvriendelijke combinatie van trommelfilter, BWB en Japanse matten

De bestaande filterinstallatie vergde nogal wat handwerk en discipline bij het spoelen. Dit bleek lastig te combineren met de drukke werkzaamheden van de eigenaar. Na een inspectie ter plaatse adviseerden wij een easydrum en gecombineerde bewegend bed en matten filter. Dit systeem in combinatie met een “bijvul” vlotter zorgt voor een zo goed als onderhoudsvrij systeem.

De leidingen van de bodemdrains liepen al sinds de bouw gevoelsmatig niet 100% lekker dus kregen we de vraag om dat ook even te controleren. Overigens bleek de retourleiding van het filter naar de vijver slechts 50 mm te zijn. Deze werd vergoot naar 110 mm en de drains werden “doorgeblazen” en goed geflushed. Dit was hard nodig gezien de brokken steen die er mee kwamen.

Na het op hoogte stellen van de filters en afregelen van de vlotters kreeg de enthousiaste eigenaar een prachtig lopende vijver terug. De flow is vele malen beter geworden, de kwetsbare bodemdrain deksels zijn vervangen door RVS platen. Deze keuze werd mede gemaakt omdat de kinderen tijdens het zwemmen nogal eens per ongeluk op de drains gingen staan, met alle risico’s van dien.

Inmiddels draait het systeem al weer eventjes met de vissen er weer in en kunnen de kinderen niet wachten tot het water wat warmer is geworden.

Hieronder plaatsen we enkele foto’s van dit Izumo / Koi Kiyoubai project.